Sah Prochessro – Turnee Şah Online, Forum , Evenimente

Sah Online, Turnee, Forum Şah, Evenimente Sah

Mikhail Tal Campion Mondial la Sah 1960–1961

Posted by prochessro pe 24 iunie 2008

In familia unui medic din Riga s-a nascut Tal, la 9 noiembrie 1936. In 1954 a obtinu titlul de maestru, iar anul 1957 a insemnat inceputul unei cariere fara precedent.
Obtine locul 1 la turneul candidatilor, care i-a dat dreptul la implinirea celei mai arzatoare dorinte , lupta directa pentru titlul mondial.
In primavara anului 1960 a avut intrecerea dintre ”vrajitorul ” Tal si marele Botwinnik, Tal avea 23 ani!
Tal, demonstrand o forta combinativa exceptionala, abila si spontana, si-a surprins puternicul adversar , a jucatcu incredere si optimism si a castigat!
Iata ce spune publicistul sovietic Viktor Vasiliev:”Mihail Tal este neobisnuit de talentat. El detine asa-numita clarviziune sahista, care-i permite sa vada intr-un labirint de variante, labirint acoperit de ceata pentru adversarul sau. Dupa parerea generala, Tal nu are egal in ceea ce priveste calcularea variantelor. Aceasta inseamna ca,incepand o combinatie, el calculeaza continuarile posibile de-a lungul unui numar mai mare de mutari decat adversarii sai…. Tal, chiar cand pierde , pierde in lupta, impotrivindu-se pana la ultima mutare cu toata energia…. cauta cele mai mici porti de scapare, se retrage dand lovituri, gata oricand sa inceapa un contraatac plin de avant.”
Apoi pierde meciul revansa cu Botwinnik, geniul lui Tal fiind invins de programul lui Botwinnik.
E drept, curba succeselor lui Tal s-a inclinat, dar campionul leton continua sa lupte conform principiilor sale, printre care si acela ca fiecare sahist isi faureste singur sansele in turneu.
”Sahul oglindeste firea, temperamentul omului. Cred ca masina nu va reusi niciodata sa demonstreze trasaturi de caracter si nici o lupta de idei.
Pentru a obtine succes in sah, trebuie sa iubesti acest joc si sa ai talent.
Sahist bun-te nasti; sahist mare-devii!” M. Tal
_________________
Mosnegutu Emil Ioan

Tal – Champion Of The World!

Elegy about Michael Tal

Fischer-Tal

Mikhail Tal vs Larsen B.

Biografie Mikhail Tal

Partidele lui Mikhail Tal
,

Lasă un comentariu