Sah Prochessro – Turnee Şah Online, Forum , Evenimente

Sah Online, Turnee, Forum Şah, Evenimente Sah

Sahisti celebri

Posted by alekhine4 pe 26 ianuarie 2009

Sultan-Khan Mir.

Sultan-Khan Mir.
Pakistan-India-Anglia n 1905 d 1966. Jucator foarte talentat, in perioada 1930-1933, cand locuieste la Londra, participa la 8 mari Ti din care castiga unul, in restul clasandu se pe unul din locurile 2-5. Sustine doua meciuri cu Tartakower 6 1/2 la 5 1/2 si Flohr 2-3 si ia parte cu echipa Angliei la Olimpiadele din 1930, 1931 si 1933. Dupa 1933 se reintoarce in tara sa natala.

Szabo Laszlo

Szabo Laszlo.
Ungaria n 1917. Ziarist. MM. Participa la circa 50 de Ti cu rezultate in general superioare si sustine o serie de meciuri cu jucatori mai putin cunoscuti. Jucator incisiv, continuator al traditiei marilor maestrii maghiari.

Tarrasch Siegbert.

Tarrasch Siegbert.
Germania. n 1862 d 1934. Doctor in medicina. Unul din cei mai talentati maestrii ai timpului, din pacate deosebit de infumurat, creand in jurul sau numai antipatie. In 1908 sustine meciul vietii sale infruntandu-l pe Em. Lasker pentru titlul mondial, dar este invins categoric cu +3 =5 -8, platindu-i-se polita din 1893 cand refuzase ostentativ si chiar insultator meciul amical propus de acelasi Lasker. Dupa 1928 se retrage din activitatea competitionala. Eminent teoretician, supranumit Praeceptor Germaniae, aspru criticat pentru dogmatismul sau in aplicarea propriilor teorii scrise, printre altele Lehrbuch des Schachspiels este una din cele mai didactice lucrari in domeniul sahului.

Tartakower Savielly-Xavier

Tartakower Savielly-Xavier

Tartakower Savielly-Xavier
Rusia/Polonia/Franta. n Rostov 1887 d Paris 1956. Doctor in drept. MM. Jucator de sah unic in felul sau prin temperamentul lui cosmopolit, care pe fondul melancolismului rusesc s-a grefat o fina ironie vieneza, iar sobrietatii poloneze i s-a adaugat veselia pariziana, rezultand un mixtum-compozitum care a imbogatit lumea sahista cu unul din cei mai agreabili adversari din toate timpurile, glumele, ironiile si definitiile sale paradoxale facand epoca, unele dintre ele fiind citate si astazi sub denumirea de tartakoverisme, ca de exemplu: „Amenintarea in sah este mai tare decat executia” sau ” O partida de sah este castigata dee cel ce greseste penultimul”. Dotat cu o inteligenta sclipitoare si un deosebit talent sahist, datorita modestiei sale nu si-a exprimat dorinta de a ataca titlul mondial. Posesor al unei vaste culturi generale si de specialitate, imbogateste teoria deschiderilor in sah atat pe linie practica prin asa numita Scoal hipermoderna pe care a condus-o, cat si prin vasta literatura publicata, din care se distinge in mod special Die Hypermoderne Schachpartie.

Vidmar Milan

Vidmar Milan

Vidmar Milan
Iugoslavia. n 1885 d 1962. doctor inginer electrotehnic. MM. Jucator amator deosebit de talentat, participa la 37 de Ti cu rezultate aproape constant superioare. Autor al catorva carti de sah, dintre care se distinge Pol stoletja ob sahovnici publicata in 1951, revizuita si retiparita in limba germana zece ani mai tarziu sub titlul Goldene Schachzeiten in care savantul in electrotehnica deapana cu mult farmec amintirile sale despre Vremurile de aur ale sahului pe care le-a trait.

wolf_heinrich

Wolf Heinrich

Wolf Heinrich
Germania/Australia n 1875 d 1943. Jucator talentat, participa la 24 de Ti cu rezultate in general superioare.

Frederick Dewhurst Yates

Frederick Dewhurst Yates

Yates Frederick Dewhurst
Anglia n 1884 d 1932. Ziarist. Participa la 42 de Ti cu rezultate variabile. Unul din cei mai remarcabili jucatori ai tarii sale din perioada 1910 1930 fara a obtine succese pe masura talentului sau datorita unor dificultati materiale cronice. Se stinge din viata accidental in urma unei defectiuni a instalatiei de gaze din dormitorul sau.

znosko20borovsky20eugene

Znosko-Borovski Eugen

Znosko-Borovski Eugen
Rusia/Franta. n 1884 d 1954. Dramaturg. Jucator talentat, teoretician eminent si scriitor prolific, publica un important numar de manuale in limbile rusa, germana si franceza, ca de exemplu: Comment il ne faut pas jouer aux echecs, traduse apoi in majoritatea tarilor sahiste. Toata publicistica sa este scrisa intr-un stil inteligibil si bine gandit.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: