Sah Prochessro – Turnee Şah Online, Forum , Evenimente

Sah Online, Turnee, Forum Şah, Evenimente Sah

Sahisti celebri

Posted by alekhine4 pe 20 ianuarie 2009

Reti Richard

Reti Richard Austro-Ungaria-Cehoslovacia. n Pezniok 1889 d 1929 Praga. Profesor de matematica. Talent de exceptie, atat la jocul practic, cat mai ales in gandire, depune o imensa munca de cercetare, cu precadere in teoria deschiderilor si finalurilor, concretizata prin: unele principii personale expuse in brosura Die neuten ideen im Schachspiel tiparita la Viena in 1922, care vor sta la baza Scolii hipermoderne alaturi de controversatele partide ale lui Nimzovici. -ilustrarea noilor sale idei prin elaborarea si aplicarea Deschiderii Reti, mereu prezenta in marile turnee si construirea unui numar de studii de final. Teoretician profund, promotor al scolii moderne de deschideri, literat sahist de valoare si celebru etudist, este un exemplu viu de sahist miltilateral, fiind in acelasi timp compozitor, cercetator si sportiv de frunte. Din pacate, o scarlatina rebela pune capat activitatii acestui mare artist al sahului, care lasa in manuscris monumentala opera sahista Meister des Schachbretts, publicata in 1930 in Germania.

Akiba-Rubinstein

Akiba Rubinstein Rusia-Polonia-Belgia n Stawisk 1882 d Anvers 1961 Studii teoleogice. MM. Fiind al 12 lea copil al unei familii sarace, are o copilarie total lipsita de bucurii. La 16 ani invata sahul, de care nu se va desparti niciodata, debutand in viata competitionala dupa 5 ani, in meciul cu Salwe. Talent de exceptie, la 23 de ani are forta de mare maestru. In jurul anului 1914 se pune problema unu meci pentru titlul mondial cu Em Lasker, dar izbucnirea primului razboi mondial si zidul de aur ridicat de campionul lumii, zadarniceste realizarea acestui proiect justificat. Desi repertoriul deschiderilor jucate de el nu era prea vast, se remarca prin profunzimea ideilor si adeseori prin spiritul sau inovator. Cu toate ca nu a scris nici un manual de sah si n a lasat decat foarte putine analize de partide sau studii teoretice deschiderilor. Mai presus de toate insa este considerat ca unul din cei mai straluciti artisti ai finalurilor de partida din istoria sahului. Datorita stilului sau clar, matematic, isi construia pozitiile pe baze strict logice, fara a fi insa adeptul exclusiv al jocului pozitional, avand nenumarate partide incheiate prin combinatii stralucite. Dovada o avem in cele 14 premii de frumusete primite in perioada 1908-1926. Contemporanii sai l-au numit spinoza sahului. Dupa 1932 se retrage din concursuri datorita unei boli fr nervi, stabilindu-se in Belgia cativa ani mai tarziu, ca pensionar al F.I.D.E., avandu-l ca partener de sah pe tanarul Alberic O Kelly.

Samisch Frederick

Samisch Frederick R.F. Germania n 1896 d 1975. Legator de carti. Jucator celebru, nu prin succesele sportive realizate, care in general au fost relativ modeste, ci in special datorita contributiei deosebit de originale adusa teoriei deschiderilor. Continuarile inovate de el in Apararea Nimzovici, Indiana regelui si altele se caracterizeaza prin profunzimea conceptiei strategice si se joaca si in marile turnee co,temporane. Criticii de specialitate il apreciaza ca un cautator al adevarului in sah, din care cauza adeseori se cufunda atat de adanc in tainele pozitiei incat uita cu totul de ceasul de control, ajungand la crize de timp ramase de pomina.

vladimir_simagin_big

Simaghin Vladimir

Simaghin Vladimir U.R.S.S. n 1919 d 1968. MM Participa la peste 20 Ti cu rezultate medii. Teoretician erudit, aduce multe idei la capitolul deschiderilor, in special in Siciliana si Grunfeld.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: